Posted in Մատեմատիկա 6.4

Դաս 17.

Դաս 17.

Նախագիծ 1-ի ամփոփում, գրավոր աշխատանք

Առաջին տարբերակ

1) Գտե՛ք տառային արտահայտության արժեքը, եթե a = 7, b = 5.

10 ⋅ (a + b) ։ 3

10x(7+5:3=40

Պատ՝ a=7 b=5

2) Գտե՛ք տառի թվային արժեքը.

2 3/5 x4=35

Պատ՝ 2 3/5

3) Մի տակառում կա 500 լ խաղողի հյութ, իսկ մյուսում՝ 10 %-ով ավելի։ Քանի՞ լիտր խաղողի հյութ կա երկրորդ տակառում։

Պատ՝ 550

4) Աշխատանքի երկրորդ օրը խառատը մշակել է առաջին օրը մշակած մանրակների քանակի 8/15-­ը։ Ընդամենը քանի՞ մանրակ է մշակել խառատը այդ երկու օրում, եթե երկրորդ օրը նա մշակել է 64 մանրակ:

64:8=8

8×15=120

Պատ՝ 120

5) Գտե՛ք հար.g աբերությունը.

3/5-ի և 9/10-ի

6) Պահեստում 2000 կգ մթերք կար։ Առաջին օրը պահեստից տարան ամբողջ մթերքի 40 %­ը, երկրորդ օրը՝ մնացածի 30 %­ը։ Քանի՞ կիլոգրամ մթերք մնաց պահեստում։

1) 2000×40:100=800

2) 2000-800=1200

3)1200×30:100=360

4) 2000-(360+800)=840

Պատ.՝ մնաց 840կգ:

7) Բասկետբոլիստը խաղի ընթացքում վաստակել է 36 միավոր, որ թիմի վաստակած միավորների 25-­ն է։ Քանի՞ միավոր է վաստակել թիմը։

36-11=25 Պատ՝ 11

Երկրորդ տարբերակ

1) Գտե՛ք տառային արտահայտության արժեքը, եթե a = 7, b = 5.

(a – b) ⋅ 4 + a ⋅ b2) Գտե՛ք տառի թվային արժեքը.

(a-b) x 4+7×5=75

2) Գտե՛ք տառի թվային արժեքը.

193=y18

3) Մի գյուղացին իր այգուց հավաքել է 1500 կգ խաղող, իսկ մյուսը՝

30 %-ով պակաս։ Ընդամենը քանի՞ կիլոգրամ խաղող են հավաքել երկու գյուղացիները։

1500×30:100=450 1500+450=1950

4) Ուղղանկյան լայնությունը 20 սմ է, որը նրա երկարության 1/3-­ն է։Գտե՛ք ուղղանկյան մակերեսը։

100:20=5 3×20=60 20×60=120 Պատ ՝ 120

5) Գտե՛ք հարաբերությունը.

6-ի և 32-ի

6) Կաթից ստացվում է 25% սեր, իսկ սերից ստացվում է 20% յուղ: Որքա՞ն յուղ կստացվի 210կգ կաթից:

25×20=500

Պատ՝ 500

7) Գնացքի մի վագոնում 36 ուղևոր կա, իսկ մյուսում՝ դրա 56-­ը։

Ընդամենը քանի՞ ուղևոր կա այդ երկու վագոններում։

36+56=92 Պատ 92 ուղևոր

Posted in Ռւսերեն 6․4

Урок 12

18.10-22.10

Читаем ,обсуждаем и рассказываем сказку Л.Толстого «Лев и собачка»

Тема урока : Выражение времени на русском языке

Часы и время

Домашнее задание

Который час? Пишем словами.

12:00

22:00

20:00

16:00

18:00

7:00

12:45

10:15

10:45

11:15

11:45

12:15

8:45

4:10

12:35

4:45

5:35

6:5

11:15

9:40

5:10

3:30

Posted in Ռւսերեն 6․4

Урок 11

Ответить на вопросы:

1. Почему запрещена охота на журавлей?

2. Каков внешний вид журавля?

3. Где гнездятся журавли?

4. Чем опасен ранний журавль?

5.Как можно озаглавить рассказ?

Задания.

  1. Выпишите из текста имена собственные.
  2. Приведите примеры одушевленных и неодушевленных существительных.
  3. Выпишите по 3-4 примера существительных. Определите их род.
  4. Найдите в тексте существительные, которые не изменяются по числам. Определите их род.

2.В каком ряду все существительные являются неодушевленными?

А) буйвол, воробей, зверь

Б) народ, труп, студенчество

В) робот, покойник, туз

Г) черт, эгоист, леший

3. В каком ряду все слова являются именами существительными?

1.Учительская,холодно,белый;

2.Бег,приморский ,лесник;

3.Переход ,множество,острый; c

4.Роща,набережная ,комната.

4.В каком ряду расположены  имена существительные, которые употребляются только в  форме  множественного числа?

  1. ножницы, туфли, очки;
  2. именины, шорты, торты;
  3. потемки, городки, духи;
  4. дома, сливки, игры.

  1. В каком ряду расположены  имена существительные, которые употребляются  только в форме  единственного числа?
  1. человек, листок, смелость;
  2. серебро, пшено, молоко;
  3. родственник, молодец, родня;
  4. молодежь, железо, вопрос.

6.Просклоняйте следующие существительные по падежам:

собака

стол

море

7.Напишите род существительных.

Конь,море,стакан,день,станция,дом,пальто,площадь,обжора,папа,петух,собака,ночь,окно